Kayıp Dillerin Fısıldadıkları III Online Sergisi kapsamında düzenlenecek olan “Anadolu Dilleri ve Kültürleri” panel serisi başladı.

Panel serisinin ilki açılış konuşmasıyla 21 Mart 2024’te gerçekleştirildi. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk moderatörlüğünde düzenlenen ve Prof. Dr. Hamdi Şahin, Prof. Dr. Ferit Baz ile Doç. Dr. Emre Erten’in konuşmacı olduğu panelimiz Rezan Has Müzesi’nde gerçekleşti.

Panel serisinde Eskiçağ Tarihi, Klasik Filoloji ve Arkeoloji disiplinlerinde uzmanlaşmış akademisyenler; antik edebî metinler, Antik Yunan ve Roma yazıtları, Antik Yunan ve Latin epigrafisi konularını Anadolu dilleri ve kültürleri kapsamında inceleyecek ve değerlendirmelerde bulunacaklar.

2010 yılında Rezan Has Müzesi’nde gerçekleşen Türkiye’nin ilk epigrafi sempozyumunun devamı niteliğinde olan panelimiz tüm katılımcılara açık ve ücretsizdir.

*Panel dili Türkçedir.

Panel – 21 Mart 2024 Perşembe, Saat 14.00-15.00

Moderatör:

Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk (Marmara Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı)

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Ferit Baz- (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Hamdi Şahin- (İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı)
Doç. Dr. Emre Erten- (İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı)

Anadolu Dilleri ve Kültürleri Paneli VIII

Kayıp Dillerin Fısıldadıkları III Online Sergisi kapsamında düzenlenen
“Anadolu Dilleri ve Kültürleri” panel serisi devam ediyor!

Panel serisinin sekizincisi Hititolog Dr. Sezer Seçer Fidan’ın konuşmasıyla 24 Nisan 2025 Perşembe günü Rezan Has Müzesi’nde gerçekleşecektir.

Sezer Seçer Fidan “Yazının Tarihsel Gelişiminde Anadolu İçin Önemli Bir Dönüm Noktası: Hititçe” başlıklı konuşmasında; insan iletişiminin temelini oluşturan yazının başlangıç aşamaları ve gelişimi, Anadolu’da 2 binyıl boyunca kullanılan çivi yazısı ve çivi yazısının ilk defa aktif bir yazı olarak kullanılmasını sağlayan Hititçe hakkında konuşacaktır. Panelde Hititçenin çivi yazısına nasıl uygulandığı, Hititçenin çözümü, bir tabletin nasıl yazıldığı ve nasıl okunduğu gibi merak edilen konulara değinilecektir.

* Panel dili Türkçedir. Katılım herkese açık ve ücretsizdir.

Panel – 24 Nisan Perşembe, Saat 15.00-16.00

Moderatör: Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu (Marmara Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı)
Konuşmacı: Dr. Sezer Seçer Fidan, Hititolog
Danışman: Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk (Marmara Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı)

Hititçe Çivi Yazılı Yazıt, KUB 29.4-(CTH 481), Gece Tanrıçası Kültü’nün Genişlemesi